Thursday, September 08, 2005

Dalam PTD Ada Apa?...

Ada komplen dalam ruangan Forum Berita Harian Online kata PTD Angkuh. Betul ker?

PTD sebenarnya merupakan suatu skim yang berwarna-warni, ada kalanya warna pelangi, ada ketikanya suram macam malam kelam.

Dalam pada berpuluh-puluh ribu orang dok pulun nak join service ni (kadang2 tu sampai berulang-kali), ada jugak orang yang benci. Banyak sebabnya, antaranya berpunca daripada kesilapan dan kekhilafan PTD sendiri, termasuklah buat tahana kat orang lain dan kaum sendiri. Kes pegawai PTA dulu antara contoh klasik, wajar direnung buat teladan supaya kita ada pertimbangan dan batas kemanusiaan supaya takdak orang yang teraniaya. Demikian, PTD terus dicemburui dan dibenci, dan yang menjadi mangsa adalah generasi baru yang terus menanggung dosa-dosa silam generasi lalu.

Tak dinafikan ada pegawai PTD yang juah satu macam. Juah tak patut ada, sebab kesombongan bukan pakaian insan, keangkuhan jubah kebesaran Tuhan. Kalau rasa pride tu, tak boleh nak elak sebab ada satu kepuasan pada setiap makhluk PTD yang bernyawa terpilih menjalankan kewajipan mulia. Walau bagaimanapun, walaupun yang terpilih semua hebat belaka, tapi aku tak la rasa hebat tera mana sangat pun, aku rasa aku berada dalam service ni sebab berkat doa kaum keluarga aku.

Masa zaman awal pasca-kolonial dulu, memang la ada pegawai PTD yang berlagak macam penjajah jugak sebab terbawa-bawa style jahiliah tu. Setakat baling fail dan jerkah pegawai atau staf depan orang ramai dah jadi lumrah. Depa langsung tak rasa bersalah, malah bangga. Demikian, jadilah depa penjajah baru berwajah Melayu. Namun, seiring dengan kesedaran kepada pegangan Islam, spesis tu dah terancam dah pun, kalau ada pun memang orang tak heghan punya, sebab sekarang orang dihormati, bukan ditakuti. Pegawai PTD sekarang sedar akan kepentingan human touch sebab beza seorang manusia dengan seorang manusia yang lain sebenarnya hanyalah takwa, bukan darjat apa segala.

Dulu, PTD yang jadi D.O. dapat berlagak mai lambat balik awai dan marah kalau tak dipanggil tuan. Tapi tu dulu. Cuba tanya tengok lapis-lapis PTD zaman la ni, staf-staf la yang selalu balik paling awai. Pegawai2 PTD ni selalu bersengkang mata sampai jauh malam di ofis, bawak balik lagi kheja ke rumah, hari cuti pun mai lagi nak perabih kheja yang tak sudah. Ditambah dengan cuti 2 hari la ni, makin banyak kheja yang menimbun tak habis2.

Kalau tanya aku, aku memang setuju, cuma istilah angkuh tu perlu diperbetul. Lebih tepat kalau istilah hidung tinggi disebut. Sebab contoh dah memang nyata, dan aku salah seorang PTD yang dimaksudkan. Apa nak buat kalau hidung dah memang tinggi? (sebut intonasi dialog Tina lakonan Elli Suriati pada permulaan drama dalam Dalam Hati Ada Cinta). Hukum Tuhan. Jom Kuantan!

5 comments:

Anonymous said...

Anda poyo? Emosional? Pathetic? Better "GET A LIFE!".

Anak Johor Jati said...

hanya PTD yg lupa diri yg angkuh dan sombong...

Insya Allah, kalau hang jadik KSN, aku akan 'kutuk2' hang sekali-sekala macam biasa2...hehe...

Berpesanlah kepada PTD yg angkuh tu .. KITA MERENUNG REMBULAN YG SAMA....

Anonymous said...

aku pun hidung tinggi tapi kembang hehe

Jeego said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Jeego said...

P.T.D maksudnya Pegawai Tanggung Dosa. tu la sebabnya jadi cam tu...

I have a ##make money## site. It pretty much covers make money related stuff.

Come and check it out if you get time :-)