Tuesday, August 14, 2012

Kemandoman Keteramatsangatan Kembali Bertamu

Sepanjang kehidupan di Putrajaya ini, best friend akan datang dan pergi secara berkala. Apakan daya, itu semua demi masa depan depa juga. Dulu si Adnan Mantap, setelah lama bergelar pegawai kontrak menyahut panggilan jawatan tetap sebagai pegawai Jabatan Tenaga Kerja di Butterworth. Hilang sorang kawan.

Begitu juga dengan Dek Zek. Sekarang ini dapat juga get in touch sekejap timbul sekejap tenggelam. Tapi dulu sewaktu selang beberapa malam makan sama-sama, bermalam di rumah masing-masing di Flat Hijau mahupun flat Teras Jernang, sampai satu waktu diberitahu kepadaku dia dapat KPLI dan akan berangkat ke Ipoh. Hilang lagi sorang kawan.

Raiz, kawan seofisku kini, sama-sama satu batch di kejiranan orang kampung ini. Aku 2-3 minggu melapor diri, dia sudah hendak melangkah pergi. Menyambung pengajian peringkat sarjana di fakulti universiti serupa denganku. Betapa cepatnya masa berlalu, awal bulan sembilan ini sudah mula bercuti. Akhu hilang sorang kawan lagi.

Terakhir, sebentar tadi, kawan sekuliah sewaktu sambung belajar, sama-sama mengeteh waktu kelapangan sambil diskusi hal-ehwal pelajaran dan peluang-peluang perniagaan bagi mengubah nasib diri dan gaya hidup sehari-hari. Sudahnya, KDU Pulau Pinang memanggil, dan dalam keterdesakan mengubah nasib diri sudah pasti dia menyahutnya. Seperti Adnan Mantap, Dek Zek dan Raiz, aku kehilangan best friend buat kesekian kali.

Nasib baik ada anak isteri, kalau tidak besar kemungkinan aku akan rasa sangat-sangat down macam dulu-dulu. Sebagai manusia, sekarang ada juga perasaan kemandoman keteramatsangatan itu, cuma tidak seteruk masa lalu.

No comments: