Friday, June 15, 2007

Masa Merubah Manusia

Suatu petang di sebuah wisma, aku tiba-tiba tergerak hati nak SMS Pian. "Salam. Si polan si polan penyanyi tu sama batch dengan kita masa Matrix kat UUM dulu ka?". Pian mengiyakan. "La, macam tak percaya pulak, dulu aku nampak dia tembun sikit. Cuma ciri-ciri lembut lembai dia tu masih ada lagi".

* * * * *
Aku memberanikan diri menge-mail seorang penulis rencana yang tulisannya kebelakangan ini sering terpampang di dada akhbar. Begini bunyi e-mail aku nan itu :

Assalamu'alaikum,

Dengan segala hormatnya saya merujuk kepada perkara di atas. Terlebih dahulu sukacita saya mengucapkan tahniah kepada tuan kerana kebelakangan ini tulisan tuan sering terpampang di media massa. Pertama kali melihat nama tuan sebagai penulis sebuah rencana, saya sudah ada tanggapan bahawa kemungkinan penulis tersebut merupakan senior saya, seorang Ketua Pengawas di SMKA Al-Irshad suatu ketika dahulu. Ternyata telahan saya itu terbukti tepat.

Khabarnya tuan sekarang sudah bergelar peguam ya? Kalau tidak menjadi keberatan, barangkali boleh saya dapatkan alamat firma guaman tuan itu. Manalah tahu, suatu masa saya akan perlukan bantuan guaman pula.

Menerusi kesempatan ini juga, mungkin tuan ada sedikit berita tentang perkembangan senior lain seperti Rizal, Hasin, Mahathir Suradi (sekadar menyebut beberapa nama). Sekurang-kurangnya dapatlah saya mengetahui serba sedikit perkembangan mereka.

Akhirulkalam, harapan saya semoga tuan terus menyumbang hasil penulisan di media massa. Wassalam.

Yang benar,
ARBAS
a.k.a Mat Red
SMKA Al-Irshad (1992-1995)”

Menerusi e-mail balasannya, wah, macam cerita kawan-kawan si Basri dalam novel Cinta Hari-Hari Rusuhan pun ada. (Novel Faisal Tehrani itu kalau sekadar dilihat kulitnya memang pembacanya akan disangka menelaah novel cinta melankolia, namun kalau dilihat lukisan tersudut sebelah atas, akan kelihatan sebuah wajah yang auranya menghimpun ratusan ribu manusia di perkarangan Masjid Negara).

Jungkir balik ke perkembangan terkini senior-senior aku, siapa sangka Rizal @ Jan yang agak brutal kelakar tu dah jadi ustaz dan aktivis sebuah parti siasah rupanya. Seperti watak Basri, teringin juga aku hendak mengikuti ceramahnya meskipun dari kejauhan kerana aku dan Basri sama-sama ada alasan yang membuat kami tidak boleh terperasankan.

Dan juga Mahathir Suradi @ Madet Rada. Kata brother Sofee Razak dalam e-mailnya, Madet Rada dah jadi pegawai insurans. Kiranya betul la masa aku mengGoogle dulu-dulu ada nama dia kat sebuah syarikat adjusters di Ipoh ni. Madet Rada, oh Madet Rada. Hampa nak tau macam mana dia buleh dapat nama tu? Kata senior-senior, gelarannya terletak pada telinga. Apa-apapun, Madet Rada ni memang bagus la. Azan dia tu satu contoh yang unik. Aku memang antara the chosen ones (kununnya) bagi batch aku (tak sampai sepuluh orang pun) untuk kelas tarannum sebelah petang, tapi tak tau la pulak aku tarannum apa dia pakai. Apa-apa pun tersangatlah uniknya. Aku pun satu masa dah terikut-ikut dengan style azan dia yang sengau semacam tu. Madet Rada ni kira mentor aku la. Masa dia masuk UiTM Shah Alam, dia pernah hantar surat dua kali kat aku. Cuma aku masa tu kurang ada motivasi hendak menulis sebab berperang dengan keadaan. (Cuba kalau la ni aku terima surat-surat yang macam tu, pergh, memang best la aku mengarang). Cerita Madet Rada dalam surat dia, dia aktif berdakwah dari bilik ke bilik. Baguih no. Diceritakan juga bahawa kebejatan sosial kat situ agak ketara sama ada dari segi berpakaian mahupun kehidupan peribadi. Aku masa tu cuma boleh membayangkan sahaja, mungkin itulah realiti sebuah menara gading.

* * * * *
Demikianlah secebis kisah masa, yang membawa kita; aku, hang, hampa semua berubah bersama-samanya, takkan mampu kita melawan arusnya, asal jangan hanyut sudah. Meminjam kata-kata Madet Rada dalam sepucuk lembarannya,
Kalau ada kelapangan dan takdir, insya-Allah kita jumpa lagi”.

8 comments:

Mawar said...

Masa juga mungkin boleh merubah budak form 4 yang baca novel Aisya Sofea kepada budak mempunyai kelakuan seperti budak Tangkak. Mungkin juga membaca novel Faisal Tehrani

Cayrott said...

Sapa la plak mawar ni...peminat ke Redho? apa lagi...hehe

Mawar said...

hang duk jgn merapu tak tentu hala..karang saja kena tala

Anonymous said...

seronok juga baca citer budak2 Irsyad ni :)

-senior hang batch of 1990-

Cayrott said...

apa plak merapu...si adam al bakafi ni single lagi tgh dok cari calon, isi la borang. aku memang rekomen budak. baik sungguhhh

Mawar said...

cayrott, saya ada calon di negeri pahang utk dia...dekat dgn tempat dia bertugas...hahahaha...

Anonymous said...

Salam...

mat rep, menarik sungguh imaginasimu...
nama gelaranku pun jd bahan ujarmu...

"Kalau ada kelapangan dan taqdir, in sya ALlah kita jumpa lg..."

nie ctc no. aku 012-4029266...

paes said...

Salaam..

susah nak jumpa otai-otai Irshad berblog nih..

by the way ni no tepon Madet Suradi

012-4029266


-faez-
irshadian 1990-1994
paes77@gmail.com