Thursday, October 09, 2008

Ustaz Al-Bakafi Bercerita : Cahaya Merah Di Ufuk Timur Laut...

Ini ada satu cerita. Ana kutip secara tidak sengaja sewaktu memeriksa peti surat. Banyak pula surat-surat lama entah siapa empunya. Bila disambung-sambung, dicantum-cantum jadi pula satu alkisah padang kota. Kununnya, suatu hari raya, seorang hamba Allah telah dijemput menghadiri rumah terbuka nun jauh di tanjung sana. Adapun adik-adik si hamba Allah pun bergotong-royong mengusahakan program kutuk-mengutuk secara berjemaah menyuruh si hamba Allah supaya pergi. Maklumlah akan si pengirim dipesannya pula agar dibawa adik-adik si hamba Allah datang bersama. Memang kalau istilah bulu tangkis dipanggil akan ia 'bola tanggung', syok sangatlah untuk dismash. Fikir punya fikir punya fikir sampai susu pun sudah jadi bakir, sambil merenung langit di muka pintu sambil berdiri, kesudahannya hamba Allah ini tidak pun pergi. Cerita hamba Allah itulah yang ana kumpul. Bak tagline "Soalnya Hati" yang diubah suai oleh Ahmad Zaki bin Zainudin, "tanpa keberanian mimpi takkan jadi kenyataan". Yang baik jadikan teladan, yang buruk jadikan sempadan.

*****

Bonne Chance!
Mon, 5 May 2003 10:03:48 -0700 (PDT)

Assalamu'alaikum..

Lama tak denga' ceghita. Ingatkan kena kuarantin. Maklum la, sejak 2 menjak ada SARS ni. Anti tak kena penyakit tu kan? Kalau kena, terpaksa la saya gunakan Level Three Universal Protection System.

Adik saya kat Arau tu bukan kat UiTM, tapi Pusat Matrikulasi Perlis. Macam Pusat Matrikulasi Pulau Pinang kat Pongsu Seribu tu, tak dak tumpang tempat sapa2. Kira o.k la tu.

Gamba' soonest possible? Ala, saba' itu sebahagian daripada iman. Kalau tak minggu ni, minggu depan, tak bulan ni, bulan depan, tak tahun ni, tahun depan. Hanta' tetap hanta'. Janji tak boleh dimungkiri. Nanti Tuhan marah.

Jumpa lagi pada episod akan datang.

RSVP,
:X

Re: Bonne Chance!
Thursday, May 8, 2003 5:59 PM

waalaikumsalam..... ok ok ana faham..... sars? na'uzubillah.. sampainya hati...doa camtu... kate rasulullah, doa sahabat di belakang sahabatnya di makbulkan allah tau.. ish enta ni.. setiap kata2 itu doa tau..... pusat matrikulasi rupanyaa.. ok ok nasib baik tak kena marah hehehe ana minta secepat mungkn sebab ana nak pindah rumah dah... kg XXX kat sini di beli oleh XXX maka semakin terpinggirla XXX kat XXX ni... XXX buat apa? tanya depa sat?


Ana Abdullahi Walam Yudhi'ani
Fri, 9 May 2003 07:59:31 -0700 (PDT)

Assalamu'alaikum...

Pindah? Pindah ke mana? Sungai Petani ke?

Kadang2, itulah jadinya bila amanah diberi kepada orang yang bukan ahlinya. Sebab itu masa dulu kita dengar ada Mr. 10% yang menurut cerita kena penampar kat Komtar suatu ketika dulu.

Macam mana XXX buleh beli pulak? Status tanah tu TOL ka apa? Tak cuba rujuk pada YB mana2 ka? (XXX memang la tak buleh harap sebab takkan dia nak go against geng dia). Ini memang perancangan tersusun depa sejak zaman XXX. Ada la jugak malaun2 bangsa kita yang tumpang semangkuk.

Saya ingat lagi time saya lalu kat area tu dengan ex-boss saya zaman2 attachment dulu. Memang dah ada papan tanda projek apa pun tak tau dengan angka tertentu yang hanya boleh buat XXX merenung sayu. Tapi tu kat belah kiri (kalau kita mai dari jambatan). Ada jugak kampung2 XXX yang dah terkena bahang pembangunan tu. Tapi saya tak sangka, XXX yang tenang tu, yang memang sentiasa saya perhati setiap kali lalu kat situ akan terima nasib yang sama.

Saya dulu pun nyaris2 nak kena pindah dari sini hampir sepuluh tahun nan lalu. Ceritanya, menumpang tanah XXX sejak puluhan tahun. Kemudian, dia ada offer nak jual, tapi kami tak beli pun. Last2, dia jual kat XXX. XXX jugak jadi broker, padahal rumah dia pun dalam kampung ni jugak. XXX tu memang perangai samseng la. Habis disodoknya pokok2 dekat rumah nak buat jalan. Dengan traktor pulak tu. Memang perangai komunis betul.

Cuba bayangkan, betapa kacaunya jiwa masa tu. Setiap kali balik rumah time hujung minggu, ingatkan buleh nak release tension. Tau saja la dok asrama macam mana. Dihidangkan dengan cerita masa depan yang suram. Nak pindah ke mana dan sebagainya. Pening kepala. Apa la budak seusia saya yang dalam lingkungan Tingkatan Dua atau Tiga boleh buat. Exam pun dah dekat. Macam tu lah agaknya yang anti rasa time macam ni. Dok suspense nak masuk U lagi, jadi macam ni pulak.

Dipendekkan cerita, atas daya usaha ayah saya ulang alik pejabat tanah, selepas berapa kali punya mesyuarat tak tau termasuk kat XXX (ada sekali tu, XXX tu kena jerkah dengan tok ayah saya sebab katanya dia bohong, padan muka dia), dan macam2 ikhtiar lagi termasuk serah memorandum kat XXX by hand (time tu ada pilihanraya kecil sebab ADUN XXX mati accident kat highway dan XXX pun dok kempen sakan termasuk bagi ucapan kat sekolah agama dekat rumah saya ni dan kemudiannya melawat kampung ni), akhirnya Majlis Agama Islam XXX setuju ambil alih tanah ni sebab ada sekolah agama rakyat tempat saya mengaji. Ya la, dasar XXX, depa kalau dah dapat tanah, macam2 depa nanti buat. Silap2, dengan pusat snooker dengan kedai arak semua ada. Apa pulak jadi dengan sekolah agama tu. Suasana Islamik dah tak ada. Dan memang tu pun tujuan depa nak halau kita. Sebijik macam Yahudi. Jadinya, la ni saya dok tanah wakaf la.

Kata Ujang dalam novel hitnya Jibam, "kalau kau menjadi aku, aku yakin kau mengerti." Sahabat sejati, bukan sekadar waktu bergelak tawa, bahkan detik-detik sukar begini. Jalan penyelesaian tetap ada, sebagaimana sabda nabi, "saya ini hamba Allah, dan Dia tidak akan mengecewakan daku" (ana abdullahi walam yudhi'ani).

Re: Ana Abdullahi Walam Yudhi'ani
Tuesday, May 13, 2003 9:18 AM


waalaikumsalamwarahmatullah. terima kasih .... hmmm taktaula nak pindah kemana... memang dok cari rumah nak sewa tapi kat area XXX la juga sebab abah ana meniaga kan so susahla kalau sewa jauh2.. entah la ape nasib kg ni .... ana berdebar2 menantikan saat menerima tawaran u ni.. heeh insyaalah 15 hb ni.. taktaula u mana yg nak terima ana kan.. hmmmm okla insyaalah kalau ada masa ana email lagi ok. asalamualaikum.. takecare

askum
Tuesday, July 1, 2003 1:26 PM

assalamualaikum.. kayfa haluka? hopefully baik... ana alhamdul;illah ok aje.. taukan ana dapat XXX.. kalau ana tak bgtau lagi ana minta maaf mungkin sebab sibuk sangat kot tak sempat nak antar email kat enta.. sorry ok till then asalamualaikum

Re: askum
Tue, 1 Jul 2003 07:01:43 -0700 (PDT)

Assalamu'alaikum...

Dok agak dah masuk UIA dah. Tapi takpalah, XXX pun ok gak. Accountancy ke? Congrats atas kejayaan tu.

Dok dalam ke sekarang ni? Bukan kat Sungai Buloh atau Kajang tu, dok kolej kediaman ke sewa rumah? Seksyen berapa ek?

Camno dengan kes kat XXX tu?

Banyak sangat soalan da. Anyway, kalau saya menyepi lepas ni, jangan tertanya-tanya. Saya dah maklumkan awal2. Rujuk e-mel bertajuk "It's Not Easy". I bid u adieu!

Re: askum
Sunday, July 27, 2003 10:12 AM


waalaikumsalam.. takdak rezeki kat uia..XXX teruk gila... pro XXX dah tu pelajar yg mcm saya ditindas.. bayangkan la pemakaian jubah dan tudung labuh tak dibenarkan... ish taktaula politik vc ni... menyepi kenapa taktau pun??? alaaaa jawabla balik tolongla.. naktau ni.. bukan accountancy la tapi law...XXX dah mula di roboh.. tapi semua dapat habuan masing2..alhamdulillah.. ana kat XXX juga tapi bukkan dlm kg dah.... dekat juga ngan pekan... XXX juga....senang enta nak singgah sebab dekat sangat ngan jln raya... okla assalamualaikum... law susah laaaaaaaaaaaaaa

Kampungku Jauh Di Mata...
Wed, 27 Aug 2003 06:34:41 -0700 (PDT)

Assalamu'alaikum...

Dah kata dah dulu. La ni memang betui2 sibuk punya. Ni pun compose e-mail kat rumah sebab curi2 masa balik kampung sempena kursus kat Sheraton Penang Hotel. Nak harap kat ofis, memang tak dak Internet. Kalau ada pun, tak dayo den ha nak check e-mail apa ntah lagi compose. Hai, rindu ghaso eh dengan kampung den yang tercinto ni. Tapi, tu la, esok pagi dah nak kena pi hotel tu balik. Then malam bertolak ke KLIA. Ada driver menunggu. Sampai rumah dah pukul 10 malam. Esok pagi2 lagi dalam 5.30 pagi dah nak kena bangun, lepas tu pi kerja. Agaknya dah bertimbun2 surat nak kena settle. Nasib2. Oh, kampungku, aku kan tetap merinduimu.

Re: Kampungku Jauh Di Mata...
Sunday, August 31, 2003 9:50 PM


walaikumsalam.. actually ana pun sama. sibuk sangat..XXX plak tukaq last minute... kononnya nak selaraskan cuti dgn u lain, sampai menyusahkan pelajar.. bayangkanla lagi 4 minggu final... pelajaran dok bertimbun lagi... taktaula sempat ke tak nak habiskan... tolongggla doakan kejayaan ana.. enta now kat mana/? ana kt XXX, tau kan.. ish susahlaaa ana takdak sapa kat sana... homesickla apa lagi.. tapi bila kenangkan harapan ayah bonda, ana teruskan juga perjuangan ni walaupun ana rasa cam ish suuusahhh sangat.. maybe sebab 1st time terpisah so sabar la yg perlu pun... anyway terima kasih banyak222 sebab still antaq email kat ana....terima kasih ya.... ana dah pindah tau... kalau nak alamat baru nanti ana bagi tapi enta tak minta so ana tak bg lagi la sebab alaa malula ana enta tak minta tapi ana bgg plak.. hehhe lagi 1 hmm takdak apa la heheh takut enta marah kalau ana tanya... ok terimakasih ya.. semoga persahabatan kita kekal... asalamualaikum

****

Tiadalah ana ketahui apa seterusnya terjadi kerna sekonyong-konyong utus-mengutus warkah tiba-tiba terhenti. Barangkali salah seorang sudah menjadi peguam yang jujur, sebagaimana pernah dikhabarkan orang katanya menerusi sepucuk lembaran, "Lawyer is not a liar". Cuma yang ana pasti, bahawa sesungguhnya masa memang merubah manusia. Kata Akhil Hayy Rawa dalam satu ceramah zaman undergroundnya di perkarangan surau Taman Desa Jawi, "Noor Kumalasari pun sudah tinggalkan sari-sarinya". Hanyasanya berdasarkan segulung nota yang terikat pada kaki sang merpati, peguam itu memilih meninggalkan jubah dan tudung labuhnya, lantas beralih kepada jeans dan tudung semi-pro sebagai busana.

4 comments:

Anonymous said...

kesimpulannya: -
1. Hang dok teringat dia, so cari la jln ctc dia semula..
2. Susah nk jmp muslimah yg istiqamah dlm dunia serba mencabar hari ni..
3. Dia ni antara calon isteri yang hang cari...

Betui?

~anak beruang yg kurus~ said...

Benarkah bagai komen di atas, tuan?

Anonymous said...

walaupun benar akan ia,tp bunyi cerita macam sudah terlambat, takpalah bumi Allah ini luas segala sesuatu sudah ditetap NYA,bukan suruh berserah pada takdir, tp seperti FirmanNYA "Wamakaru wamakarallah wallahukhairul makirin", tp kira kalau ada yang berkenan dan menepati akan ciri2 yg disebut, bolehlah hantar borang? hahah jgn marah mat...

smdbest

~anak beruang~ said...

tuan,
update....