Monday, September 24, 2007

Seorang Federal & Mereka Yang Daoh...

Pian tanya, awat hang tak update, dah 5 hari puasa dah. Keputusan idea aku kata, suasana semasa tak membantu. Sebenarnya aku dah start mengarang dah, cuma timing tu belum sampai. Sekadar prologue, layan dulu la apa yang ada.

* * * * *

Puasa baru masuk seminggu. Tapi dengan semangat berkobar-kobar walaupun ketiadaan bonus raya, maka puak-puak ni pakat kalut suruh tick jadual cuti raya dah. Giler kagum aku dengan depa ni. Tang claim tak efisien macam ni pulak. Gaji dah masuk dulu, barulah claim masuk. Tu pun claim hat 2 bulan lepas. Kalau saving aku bersamaan dengan nilai gaji, alamat tiap-tiap bulan la aku mentekedarah Maggi. Ingat aku dok out-station tu free-of-charge ka hapa. Bulan ni pun sama jugak la tu. Aku perasan gaji September dah stand-by nak masuk, claim Ogos baru nak sua kat Pengarah suruh sign. Nak hantar ke Pejabat Kewangan Negeri lagi. Memang la ada benda nak suruh aku pinda, tapi awat tunggu dekat 2 minggu baru nak bagi balik kat aku. 2 minggu tu tempoh maksimum untuk claim masuk la daoh. Ya'pur salam betul. Tu tera Federal bagi peruntukan dan depa jadi tukang bayar ja. Kalau guna peruntukan depa aku tak tau nak kata apa la.

Stigma yang terlekat kat depa ni berhubung kait pengurusan peruntukan rupanya macam sengaja tak mau dibuang. Patut la peruntukan one-off dekat RM20 ribu yang Federal bagi 2 tahun lepas untuk kelengkapan ofis aku macam tak berapa tally ja dengan benda-benda yang aku dapat. Terasa macam setengah dah masuk ke longkang atau masuk poket orang ataupun pandai-pandai ditukar milik jadi reta merdak depa. Peralatan yang ada macam printer pun habis depa register atas nama depa. Padahal beli guna peruntukan Federal tu, depa sekepiang habuk pun tak keluar duit. Punya cerdik tak cerdik la depa ni.

Berbalik kepada tick jadual cuti tu. Masa aku kat Federal, paling cepat pun minggu kedua puasa. Tu pun tak gaduh cuti tak lulus ka hapa. Cuti raya, memang la orang ambik lama. Ni siap tanya ada orang stand-by ka masa aku cuti tu. Yennadey, kalau service-counter faham jugak la aku. Ini setakat attach unit kat situ ja dah lebih-lebih nak stand-by apa bala. Tak faham konsep apa depa ni. Aku bukan kerja dengan depa pun. Aku orang Federal. Satu lagi, kalau pun depa ni rajin sangat nak call aku, handset kan ada. Ni la masalahnya bila Federal dengan uberrimae fide memberikan sedikit kuasa kat depa. Bukanlah kuasa apa sangat pun, cuma nak wujudkan rasa harmoni sikit, maklum la tumpang tempat depa. Dalam erti kata lain, depa ni berfungsi sebagai rubber stamp ja. Sebaliknya, dengan sedikit sebanyak kuasa yang ada, dah poyo pulak dah depa ni. Ada sekali tu, hat Pengarah tu minit kat borang penggunaan kenderaan sendiri yang aku isi suruh aku sediakan laporan. Bila masa pulak aku kena hantar report kat depa.

Kata mamlak tu lagi, nak refer jadual cuti raya kepada Pengarah dulu. Refer, refer la, aku dah beli tiket flight sejak 3 Julai lagi. Hang lulus tak lulus, aku tetap balik. Kirim salam maut la nak ubah cuti aku.

Nota : Bos, kiranya enta secara ketidak sengajaan membaca entri ana nan ini, kenanglah daku dalam re-org JKSM mu itu. Bahawasanya adalah lebih bahagia bertugas di tempat yang sibuk daripada terganggu oleh benda-benda pandir begini.

2 comments:

Cayrott said...

anggaplah tempat enta dah confirm kat sini. cuma tunggu kata putus jpa saja hahaha...

Mawar said...

uih....nak balik putrajaya ka?