Thursday, August 07, 2008

*Catatan Di Awal Ogos : Episod Anak Mami Kembali...

Bila bos aku sebut nak buat pilot survey kat Pulau Pinang, aku pun apa lagi, macam orang mengantuk disuruh tido’, mau tak lena.

Tapi aku biasa la, control perasaan dari teruja sangat, padahal dalam hati dah seronok tak sangga. Dah berapa bulan sejak pindah dari Kuantan tak dak peluang nak balik kampung, sekali ada can baik punya. Cuma biasa la, strategi lautan biru mana boleh nampak serlah sangat. Dalam perbincangan tu kalau tengok kan ka macam aku ni tak dak kaitan langsung dengan Penang. Cakap pun bunyi KL. Strategi mat oi, strategi. Dalam dunia ni kan ka, selalunya kalau nampak sangat kita dok aim sesuatu, alamatnya yang kita dok aim tu bakal terlepas. Macam kheja jugak la, kalau dok sebut nak kheja tang mana-mana, jangan harap la nak buleh kheja tempat tu, ntah mana hala depa tauk. Tu contoh la, bukan kat Malaysia ni, kat Planet Zargus nu.

Ada sekali tu, ntah macam mana bos aku baru perasan aku orang Pulau Pinang. "So, you boleh cakap Penang la?", bos aku bertanya. Ntah macam mana boleh terkeluar jawapan aku, "Boleh la sikit-sikit". Cueh, sikit hapakebenda, pelet Penang ni dah macam makanan ruji dah aih. Nak control ayat la punya pasai tu kot-kot bos suspicious. Appa punya turrr...

"Negara kita menonjolkan wajah kita,
Marilah bersama rakyat jelata,
Di kota dan di desa di hati bertakhta,
Boria Anak Tanjung membawa berita..."

"Nasik kanda' Pulau Pinang,
Naik feri jangan berenang"

Rangkap boria dalam filem Mami Jarum Junior dan rangkap lagu Elvis Rosley dalam filem Mami Jarum menggema di gegendang telinga, tambah-tambah saat kapal terbang berkelewar kot ataih ruang udara Pulau Pinang. Macam perantau yang dah sepuluh tahun dok kat oversea. Ala-ala Basri Cinta Hari-Hari Rusuhan. Tapi Basri cari Basariah. Aku cari damai abadi. Er, maksudku cari Pian la, sappa lagi hat ada kat Penang ni.

Pi MPSP sat saja, tapi aku ni kan ka siap dengan coat apa semua, macam skema pun ada. Tu la first time aku masuk MPSP, selalu dok tengok kot jauh saja. Ayah aku kata dia pi kaunter sat, nak bayar apa-apa la tu, cukai pintu ka apa ka. Aku pun pi la jumpa pegawai MPSPS. Jangan kata pegawai dia, pengarah dia tu tak pakai tie pun, kira dah agak berlebihan dah aku punya penampilan ni. Tapi lebih baiklah kiranya aku menjangkakan situasi paling skema. Sat saja muzakarah berlangsung. Kira betul-betul kunjungan hormat nak confirm kenderaan dan waktu start survey di MPSP. Dah selesai, aku pun turun tingkat bawah, menuju ke kaunter. Ayah aku lagi terer rupanya, baguih punya dok tengah baca paper. Aku ingat kot bayar hasil ka apa.

Janji dengan MPPP pukul 2.30 petang. Memang sengaja pun. Satu tak mau rushing sangat dari Seberang Perai ke belah Tanjung. Satu lagi pasai ada urusan kat KWSP & LHDN kat area Bandar PERDA tu.

Lepas keluar dari LHDN, aku pun reunion dengan ayah aku kat kedai makan sebelah tu. Tak lama lepas tu ada call dari MPPP tanya jadi dak nak mai 2.30 petang ni. Aku musykil gak, awat macam begheya sangat ni, aku cuma nak buat courtesy call. Lalu aku pun mengiakan.

Dari MPSP, membawa ke Hotel Cititel. Perkataan "membawa" tu nak bagi sedap cerita saja. Yang bawak aku ke sana ayah aku la. Pakai Kembara saja mat oi. Nak pakai Kompressor manalah mampu ku bawa ke mana-mana. Ewah, macam ayat CHHR lak.

Aku pun check-in la kat Cititel. Yang receptionist ni mintak deposit. Tau berapa? RM500. Aku ni baru la draw duit kat Maybank tadi. Jumlah yang aku draw pun banyak tu jugak la. Hampaih betui. Mau tak mau baya' la jugak. Nasib baik ada lagi belen-belen dalam beg duit.

Dah sembahyang Zohor apa semua, nak gerak-gerak-Gerakan la ke KOMTAR lak, nu nak jumpa MPPP nu. Sekali kat lobi ada la pula dua wanita ni tegur aku. La, manna aku nak perasan, dressing kat ofis lain, kat luar lain, macam nak pi makan angin pun aih. Awal ashaari betui depa sampai, group members lain petang tu baru landing. Aku kata nak pi KOMTAR, so depa nak ikut la kunun.

Sekali aku booking teksi. Baru terkantoi depa tu, depa dok ingat aku nak pi dengan kereta. Kereta apa kereta, kereta api Bukit Bendera? Ayah aku pun saja la parking Kembara kat hotel, bukan hampa tak tau parking kat KOMTAR sikit punya lesyei kan ka.

Setibanya aku KOMTAR, kenangangan lama menjelma semula. Melihatkan pak guard, melihatkan lobi kaunter aras 3 tempat pelawat mendapatkan pas. Cuma kali ini, tidak seperti di MPSP ataupun semasa menghadiri temuduga 5 tahun lalu, aku hanya berpakaian biasa dengan tali leher dan tanda nama.

Yang parpu sikit la, katanya pengarah nak jumpa, sekali aku dibawa ke satu bilik mesyuarat, dalam tu dah stand-by dah dekat 10 orang, ada yang pakai uniform apa semua. Huih, satu macam punya courtesy call ni aku dok ingat dalam hati. Aku pulak disuruh duduk depan, betul-betul sebelah seat pengerusi. Kira aku dok tagak dalam 15 minit, lagu ni kalau pakai sangkut lama la aku kat sini. Dekat sejam lebih jugak la punya perbincangan. Buleh tahan gak la, sib baik aku ada gak bawak diari rasmi, buleh la buat-buat tulis. Soalan-soalan cepu emas pasal questionnaire pun ada. Kawan hat tanya tu pulak memang slang Penang kia. Jenuh jugak la aku ghanjau depa.

Habis meeting ada la pegawai MPPP yang jadi contact person aku sebelum ni haba’ kata ni ada pulak orang seSungai Bakap dengan aku. Kawan tu pun tanya la aku anak sapa. Sib baik la aku tak kelolo, dak kalu mau aku kata aku anak mak dengan pak aku la. Rupanya dia anak Allahyarham Pak Dali, yang bukak kedai makan dekat Masjid Lama Sungai Bakap tu. Aku cerita la sapa ayah aku, apa kheja dia. Dan-dan tu dia nak ikut aku turun jumpa ayah aku kat concourse tingkat 3 KOMTAR. Kira dia ni dah jadi orang Tanjung la, tapi tempat jatuh lagikan dikenang, inikan pulak Sungai Bakap kampung halaman.

Masa kat Cititel tadi ayah aku menyuarakan hasrat nak makan nasik kandar kat satu tempat. Tapi sebab perbincangan dengan MPPP telah menelan sejumlah besar masa kami, maka ayah aku ajak aku pekena kat kedai mamak depan KOMTAR saja la. Mengimbas nostalgia lagi. Bukanlah sebab masakan kat kedai mamak tu sedap tegha mana sangat, tapi 5 tahun lepas sebelum temuduga pagi Jumaat tu ayah aku ajak aku pekena sarapan kat kedai tu la.

Masa tu nak haba' bagi, pergh, manna nak lalu makan, minum pun rasa-rasa aku tak habih. Nu nervous nak attend interview kali pertama seumur hidup tu. Memikirkan perjuangan yang sangat berliku-liku mungkin jadi debu. Ayah aku pulak yang rileks. Memang la patut dia rileks pun. Kira dia bagi jugak la tips-tips apa yang patut. Antaranya suruh baca paper kot-kot interviewer tanya apa berita hari ni. Tips yang berguna tu, kira la ni kalau ada sapa-sapa nak pi interview aku bagi la tips tu pulak kat depa. Ayah aku jugak ajar aku ayat-ayat nak meyakinkan penemuduga. Bukan ayat-ayat cinta ka hapa, maksudnya jawapan yang berkaitan dengan pengalaman kerja. Kata ayah aku, haba' kat penemuduga tu yang aku pernah diberi kepercayaan oleh pengurus sebuah kedai untuk memangku jawatannya itu semasa beliau menunaikan fardhu haji. Nak bagi impression pada penemuduga bahawa aku ni boleh harap la senang cerita. Tapi ada benda yang tak terceritakan; dah tentu la aku jadi pengurus sementara, tu kan kedai ayah aku. Cuma masa hari interview tu ayah aku la belanja, kali ni dah naik pangkat gilia' aku la pulak, pendek kata semua ditanggung la. Alah, bak kata Elvis Rosley, "Duit ringgit tak penting, budi bahasa disanjung tinggi".

Dah alang-alang jadi team leader, takkan aku tak buleh pilih tempat yang aku nak pi. Bukanlah ada kelebihan dari segi apa sangat pun dari segi lokasi tu, cuma kawasan orang Melayu dan aku pun tak pernah explore lagi kawasan sebelah Barat Daya tu. Takat pernah pi Taman Rama-Rama dan Hutan Lipur Teluk Bahang tahun 1991 dulu ada la, insentif Jabatan Pendidikan Daerah SPS untuk murid-murid Darjah Enam berpencapaian baik dalam pelajaran. Nak jadi Penang kia kena tau selok-belok negeri sendiri.

Yang psycho tu, perjalanan ke sana dari hotel menyusuri jalan raya tepian pantai, nala karupan punya jauh. Sejam lebih baru sampai kawasan perkampungan nelayan Teluk Bahang tu. Kunun-kunun awal-awal tu nak la cari rumah ikut alamat. Seperti dijangka, siang-siang hari mana nak ada orang sangat, semua keluar pi kheja. Kalau ada dalam rumah pun buat-buat menyorok. Dah pukul sepuluh, baru dapat 3 responden. Tu pun sebab gagah tanya 2 orang wanita kat kedai sebuah pasar mini. Bila SMS tanya group lain, ada yang dah belas-belas, ada yang 20 dah pun ada. Satu group perlukan at least 35 responden. Hui, walaupun dah pesan sesama group lain bahawa tolong-tolong la cover untuk mana-mana group yang ketinggalan, tapi sebagai team leader takkan hampa tak rasa apa langsung kot.

Maka bermulalah detik-detik pengejaran masa, mana yang aku nampak dok melepak kat luar rumah aku approach. Nak ketuk pintu rumah orang bukan hampa tak tau, satgi depa ingat ntah Gores & Menang pulak.

Dipendekkan cerita, berkat semangat kerjasama yang mantap dari group lain yang tolong cover sikit untuk group aku, maka advencer aku untuk daerah Barat Daya menemui noktahnya di Kampung Seronok. Memang sengaja aku masukkan sekali Kampung Seronok dalam lokasi group aku. Sebabnya aku hanya pernah dengar cerita pasai kampung tu tapi tak pernah pi. Yang dapat aku bayangkan selama ni ialah betapa horanya kampung tu, sesuai dengan nama dia. Cuma takdak la ajaran sembah matahari macam dulu-dulu. Asalnya group member aku yang masuk interview ke rumah tu, tapi aku ikut masuk sekali. Pak cik tu dengan seluar katok dia baguih punya layan kami. Memang pelet Tanjung la dia tu, sabit kepala dia tak terteliang-teliang saja. Siap jamu aya' Nescafe dengan tempeyek mini. Yang best tu hampa tau sapa mai hantar aya' tu? Anak dia la. Putih serlah, tapi tak pakai tudung. Tu yang fail tu. Tidak kalu, raya ni memang aku singgah lagi rumah dia tu. Alah, yang sebelah masjid tu.

Dekat-dekat Maghrib tu aku SMS group member lain, tanya larat lagi ka kalau nak bincang2 sikit malam tu. Jawapan awal macam semua kuat lagi. Tapi ada yang nak tengok debat dulu la. Ada jugak yang kemudiannya kata penat la, sakit kaki la. Aku memang tunggu jawapan tu pun, sebab aku ada plan baik punya dengan Pian. Jadi aku buat keputusan malam tu semua beristirehat.

Lepas Maghrib tu Pian pun mai dengan kereta mewah dia. Kira mewah la berbanding kereta aku. Bawak pi kedai makan tang mana ntah. Kunun-kunun nak tengok debat thru Internet kat laptop la, tapi buffering sebab line busy sangat kot. Tivi kat kedai makan tu baru kalih tengok debat sat dah bukak channel lain pulak. Tak buleh harap langsung. Makanya aku pun surf la blog-blog apa yang patut di samping menerangkan kepada Pian macam mana nak memahami mesej Ketupat Cinta tu.

Kemudian kami ke Night Market kat Teluk Bahang. Ramai Arab la pulak kat situ. Ada yang pakai macam kat negara depa, siap dengan purdah tudung hitam apa semua. Ada pulak pakaian dah macam orang putih. Pian kata yang pakai macam orang putih tu kira Paschal Masalani la, hat pakai tutup aurat tu Masadulu. Terer betui dia bab-bab candek ni, maklum la dah addicted dengan Mat Saman Kati. Dah jadi riuh-rendah semacam aku tengok kat situ. Yang Arab-Arab ni macam seronok semacam naik beca malam-malam. Lagu dah tak ketahuan aku tengok. Tu kira betui-betui cuti sakan tu. Pian ada tunjuk T-shirt yang unik. Aku ingat unik macam UNIC ka. Rupanya ayat-ayat kat T-shirt tu bunyi pelik-pelik. Mengkalu hampa pakai T-shirt tu depan orang tua hampa kan ka, ada harapan hampa nak kena handoh buang sekayu dua.

Ada la sorang ahli kumpulan aku ni, junior, dah memang dok mark nasi kandar dari sebelum turun Penang lagi. Sampai time nak bertolak ke Seberang Perai pun dok tanya lagi tang mana ada kedai nasi kandar hat special. Time tu kami kat bangunan MPPP area Padang Kota. Aku bila kat Padang Kota ni teringat Mee Sotong Hamid. Teringin jugak nak rasa. Tapi dah tengah hari, apa cerita nak balun mee. Lalu, selepas driver MPPP drop budak2 dan mak2 pompuan tu kat area kedai makan Padang Kota, kami bergerak ke kedai nasi kandar kat Hotel Merlin.
Kedai-kedai nasi kandar macam ni la yang aku dok cari lama ni. Lauk dia bukanlah beraneka sangat macam cawangan kedai nasi kandar yang merata tu. Cuma yang best tu sebab suasana klasik, kedai lama, tapi orang tu dia nak haba' bagi, berkeratu'.

Tengah-tengah baguih punya dok pekena nasik kandar, dalam kehangatan bahang mentari tengah hari, aku terpandang seorang anak mami tengah beratur nak ambik nasik kandar. Lawa aba' hang. Dengan putih melepak berhidung mancung, lengkap bertudung serta kebarung, kira kalau pandangan 'ainul yaqin kira gadis solehah saadiah normadiah la.

Depa nu menginap kat Hotel Nasmir. Aku pulak apa dok cangak lagi, dah alang-alang dekat dengan kampung halaman, buat apa dok hotel. Lagipun aku dah set dah nak cover area SPS, hat SPU dengan SPT tu bia' pi kat depa la. Alasan utama aku nak cover area SPS ialah apa lagi kalau tak kerana area yang aku sangat familiar. Satu lagi cepat sikit aku sampai rumah kalau dah habis.

Nak menjadikan manipulasi keadaan lebih maksimum, aku kununnya pada mula set nak jumpa kenderaan MPSP kat Plaza Tol Jawi pukul 8.30. Tapi sebab 8.30 aku masih kat rumah, aku pun call la kawan ni kata kalau buleh pi la cover area kilang sebelah Simpang Empat dulu sementara aku pulak cover area Petronas Sungai Bakap dan kawasan sekitarnya seperti kedai-kedai kilang-kilang dan sebagainya. Kira aku terus tunggu kat sana la. So, depa akan ikut satu laluan saja dari Simpang Empat terus ke Sungai Bakap. Hahaha, strategi lautan biru betul la. Padahal Petronas tu bukan aku nak tanya customer pun. Aku dah mark dah Kak Ju, Pak Cik Radzi dan sapa-sapa lagi yang ada. Customer pam minyak bukan hampa tak tau, manna ada massa nak lama-lama, semua pakai nak cepat saja.

Mula-mula aku sampai ke Petronas sesudah di drop oleh adik aku, dan sesudah mengemas diri sekemas harun mat taib siap dengan name tag, aku pun menuju ke pam khas untuk motosikal. Ada la Pak Cik Radzi kat situ. Rasa skema semacam pun ada, ya la, mana pernah-pernah aku pi Petronas pakai dengan name tag dengan beg hitam apa semua.

Takdan nak pi dekat pam Pak Cik Radzi dah perasan aku dulu. Maka aku pun explain la yang aku dah kerja kat Federal KL, ni nak buat survey la ni. Memandangkan sibuk melayan penunggang motosikal yang tak habis-habis mai isi minyak, lepas sorang, sorang, aku pun gerak-gerak-Gerakan ke dalam kedai. Biasa la, pagi-pagi ni Kak Ju la permanent resident kat dalam tu.

Yang best tu, time aku celah-celah interview Kak Ju sementara dia berurusan dengan customer yang nak isi minyak, ada sorang taukeh Cina ni, tadi baru sat-sat isi minyak. Aku pulak bukan la interview sambil berdiri masa tu, Kak Ju suruh duduk kat kawasan meja kecil bersebelahan kaunter. Dia ingat aku pegawai jabatan kerajaan mana la kot, mungkin sebab aku pakai long sleeves dan name tag. Dia tanya soalan yang aku fahami sebagai cara nak dapat subsidi minyak la. Aku kata aku bukan hal ehwal pengguna, aku pun tak berapa familiar pasal lokasi pejabat-pejabat kerajaan (maklumlah, lama tak balik), tapi aku cadangkan pi kat kawasan pejabat-pejabat kerajaan kat Jawi, kat situ ada kaunter pertanyaan, cuba tanya kat mana jabatan hal ehwal pengguna, mesti depa tau. Hat tu la cara aku nak membantu pun.

Ada sorang staf baru kat Petronas tu, hampir-hampir menjadi salah sorang responden aku, tapi sebab dia dok kat Perak, maka tidaklah relevan untuk aku tanya pasal MPSP. Tapi aku bagi jugak la souvenir berupa pen berlabel Federal KL kat dia. Kalau kat Kak Ju aku bagi souvenir tapi dia yang sama-sama kerja kat kaunter aku tak bagi satgi apa pulak kata survey kan na. Dak aih, bukan sebab dia pompuan ka apa. Appa la hampa ni.

Selain depa yang kat Petronas tu, aku pun gerak-gerak-Gerakan ke kedai makan kat sebelah. Setakat aku ingat ada kedai makan Melayu dan kedai roti canai walaupun semua sekali ada 4 premis. Cewah, kunun-kunun nak interview padahal aku tak sarapan lagi. Rupa-rupanya, tinggal kedai Melayu tu saja yang bertahan. Tu dia la punya ketinggalan tak ketinggalan mahfuz aku ni. Dalam pada suspense MPSP mai tak mai lagi, aku pun order nasik goreng dengan milo panas. Membangkitkan nostalgia strategi aku interview maklumat gerai kat Pahang dulu lak, order makan minum lepas tu interview taukeh kedai. Baru la taukeh kedai terpaksa jawab soalan, ni customer dah order ni, kira ada tolak ansur di situ. Jangan ditolak beransur-ansur dah, amatlah maslan kalau begitu.

Mak cik kedai pun mai hantar nasik goreng dan milo panas. Masa ni la aku maklumkan tujuan aku. Tapi mak cik kedai ni bagi alasan sibuk la apa la. Wah, lebih la ni, aku dah order makan kat kedai dia buleh dia tak mau bagi kerjasama. Aku bok kelua' topeng satgi baru dia tau. Memandangkan aku dah lapar, aku pekena dulu sambil mengushar-ngushar strategi camno nak approach mak cik tu.

Habis makan, tengok timing baik punya aku pun approach la mak cik tu. Bayar dulu harga makan minum, lepas tu aku pun tanya la. Strategi penting tu. Kena la jugak aku meyakinkan dia bahawa soalan ni simple saja, padahal kalau nak tanya kesemua 27 soalan mahu berbuih juga bucu-bucu bibirku. Siap aku kata masa aku kerja kat Petronas dulu aku selalu mai makan kat kedai dia tu. Tapi, cis, dan cis untuk kesekian kalinya, buleh dia buat tak ingat tu. Ah, tapi yang penting berjaya jugak dia ku jadikan responden seterusnya.

Menyusuri Sungai Melaka dengan bot Tun Kudu bersama ahli kumpulan survey dan geng Melaka Bersejarah. Mengikut kata suara dalam CD, perjalanan memakan masa 45 minit sejauh 9 km. Mak ai, jauh giler. Esok pagi-pagi ni ada misi di Jasin lak. Hai, kalau tak sabit Melaka Bersejarah dah tolong sedia transport apa semua sehari dua lepas, tak dak pasai aku nak berlarut malam kat tengah-tengah sungai macam ni.

Sahibul hikayat maka bermudiklah hakir menghilir Sungai Melaka, mencari-cari jikalau ada sotong tahi minyak terapung di mana-mana, guna sebagai bukti mensabitkan petualang yang menyebabkan kesyahidan mamak gerau diraja Musa Al-Kadzim. Adapun pencarian hakir itu sia-sia tajol juga adanya kerana Sungai Melaka ini bersihlah ia dari sampah-sarap. Usahkan sotong tahi minyak, hatta ikan betuk pun tidak kedapatan. Kalaulah ada ikan betuk, bolehlah juga dibawa bermuqabalah.

Arakian tuan-tuan yang dinamakan negeri Melaka itu serupa negeri Tanjunglah jua. Sangat horalah ia, yak-yak-yeh lah ia. Tambah-tambah tatkala malam menjelma. Langgah khamarlah pula, berjoget lambak bergencok beronggenglah pula. Sementelah dikurnia gelar bandar warisan dunia kepada keduanya. Hakir mencongak-congak dalam kepala, gerangan apa sangat ligat langsung tiada ingat akan akhirat. Walhal seperti tuan hamba tahu sendiri di kedua-dua negeri, siapa memegang timba, siapa memegang tali.

Seusai bicarawara dengan sekalian marga baik rakyat biasa mahupun dagang santeri di Melaka Bersejarah dan Alor Gajah, tibalah saat penamat di Jasin. Rupa-rupanya, yang dikatakan Jasin ini tuan hamba sangatlah sunyi, tidak semeriah Alor Gajah, Melaka Bersejarah apatah lagi. Kiranya hakir ingin mewawancara, terpaksalah hakir mengembara ulang-alik pergi balik dari mukim mula ke mukim hujung lantas balik semula. Teramatlah payah, mengalahkan fardhu kifayah, orang lain buat kita tiada payah. Kebetulan hakir dan rakan-rakan hanya mendapatkan rakyat jelata yang ternampakkan di depan laman, dan bukan yang tertutup pintu kediaman. Sayugia, terpaksalah hakir dan rakan-rakan mengadakan pakatan dalam satu barisan untuk menggunakan uslub yang dinamai Plan C. Jikalau tidak, alamat sampai ke petang pun belum selesai-selesai lagi.

Hanyasanya satu kerisauan hakir apakala bermusafir di Jasin. Riuhlah seisi kampung akan Jasin itu diserang wabak penyakit yang namanya sekali dengar bunyi Jepun walhal dari perkataan Makonde. Afrika asalnya, Chikungunya namanya. Inipun hakir sudah mula sakit-sakit kerongkong, batuk-batuk, malah lenguh-lenguh sendi. Ringkas kata, seakan demam jua.

Sehingga ketemu lagi pada ketika yang entah bila, itupun kalau sehelai daun di Lauhun Mahfudz yang tertera nama hakir padanya tiada luruh, maka hakir sudahi dengan ucapan selamat menyambut bulan mulia bulan puasa, semoga nanti sempatlah kiranya menikmati ketupat cinta ketika Syawal tiba.

Nota :

- Mengenang kajian di MPPP (15 & 16 Julai 2008), MPSP (17 & 18 Julai 2008), MBMB (28 & 29 Julai 2008), MPAG (30 Julai 2008) dan MPJ (31 Julai 2008).

- Tajuk entri ialah spoof tajuk novel terkini SN Shahnon Ahmad berjudul "Durian Di Hujung Julai". Patutnya aku bubuh "Catatan Di Hujung Julai", tapi dah masuk Ogos, apa cerita, kena la ubah suai sikit. 'Julai' pada novel tersebut bererti 'dahan'.

- Ayat-ayat arkaik adalah inspirasi novel bersiri Faisal Tehrani dalam Harian Metro setiap Selasa bertajuk "Ketupat Cinta", menemui noktahnya (semi kolon sebenarnya) pada 5 Ogos 2008 dengan entri terakhir bertajuk “Asam Tetel Dari Jauh”, penghabisan penuh nada mengharap memujuk rayu teramat syahdu justeru menggugulah kalbu hu-hu-hu buat sekian waktu.

6 comments:

Anonymous said...

kalau dibaca dari bait2 tulisan ni.saudara bahagia sungguh di sana ye..maklum la,penghijrahan dari desa ke bandar.moga maju jaya sentiasa lah..doakan sahabatmu ini moga bahagia sptmu jua.. :)

Anonymous said...

Salam,Encik Adam,macamana nak dapatkan lagu Nasyid

"Jika terdengar suara azan, bergema sayup menjelang pagi, dalam irama ku kirim pesan, sebagai tanda aku ’dah pergi...".

Say anak klik kat 'radio' awak, tak ada lagi...

saya nak tau, tajuk dan sapa penyanyinya...terima kasih encik Adam.


Email saya: sinarqamar@hotmail.com

aku la, sapa lagi said...

hah, cerita baru x dak ka?

Anonymous said...

adapun penghijrahan en adam bukanlah penghijrahan sebenar adapun itu bolehlah juga dipanggil ia sebagai ikan pulang ke lubuk, atau ia seperti sirih pulang ke gagang, namun pulang itu hanya sementara, namun diharap ia bakal menjadi kenyataan jua...

smdbest.....

perantau.timur.tengah said...

bang, citer ko sedap la dibaca.. mengimbau la kenangan di penang.. aku yang jauh ni terubat sikit rindu kat msia. keep on blogging k.

azral

ojousara said...

suka lagu boria tu...