Thursday, August 17, 2006

Mencari Nasrallah Di Chowrasta...

Orang luar, termasuk seorang kawan seangkatan dan seperkhidmatan dari Kelantan, memandang sinis orang Melayu Pulau Pinang sebagai golongan terpinggir. Betulkah persepsi itu? Bagi menjawab persoalan tersebut, perlu kita melihat beberapa perspektif terlebih dahulu. Pertama, siapa Ketua Menteri Pulau Pinang berbanding Menteri Besar dan Ketua Menteri negeri-negeri lain. Kedua, ADUN dari kaum mana yang membentuk majoriti di Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang (Nota : Kaum, bukan parti politik). Ketiga, golongan mana menjadi majoriti penduduk Pulau Pinang. Jawab dahulu ketiga-tiga persoalan itu, kemudian gabungkan dengan suatu fakta mengenai kaum yang mendominasi eknonomi mana-mana negeri di Malaysia (kecuali negeri-negeri yang hampir kesemua penduduknya Melayu) dan letakkan situasi orang Melayu negeri lain ke dalam situasi orang Melayu Pulau Pinang, baru kita boleh berbicara dengan adil dan saksama.

Membandingkan orang Melayu Kelantan dengan orang Melayu Pulau Pinang tanpa mengambil kira persoalan-persoalan dan fakta tersebut sangat-sangat tidak adil. Menteri Besar Kelantan itu siapa? Hampir keseluruhan ADUN Kelantan itu dari kaum mana? Hampir semua penduduk Kelantan itu bangsa apa? Signifikankah dominasi ekonomi kaum lain di Kelantan?

Cuba pula kita teliti statistik kadar kemiskinan dan kemiskinan tegar di antara orang Melayu Pulau Pinang dan orang Melayu Kelantan. Ternyata orang Melayu Kelantan paling ramai tergolong miskin dan miskin tegar. "Logiklah, sebab jumlah penduduk Melayu Kelantan berapa ramai pula," mungkin ada kalangan yang berhujah begitu. Betul, memang ada relatifnya di antara jumlah penduduk Melayu Kelantan secara keseluruhan dengan bilangan penduduk Melayu Kelantan yang miskin dan miskin tegar.

Tetapi renung pula sudut pandangan ini, kalaulah dengan Menteri Besar yang merupakan orang Melayu, ADUN (kecuali seorang) semuanya Melayu, hampir keseluruhan penduduk terdiri daripada orang Melayu DAN ekonomi negeri yang dikuasai orang Melayu pun masih terlalu ramai orang Melayu yang melarat, apakah diharapkan orang Melayu Pulau Pinang (yang berKetua Menterikan bukan Melayu, majoriti besar ADUN pun bukan Melayu, majoriti penduduk pun bukan Melayu dan ekonomi negeri pun sememangnyalah dikuasai bukan Melayu) menjadi ummatan wasatan. Selain orang Yahudi, yang walaupun kelompok minoriti tetapi cemerlang dalam mengawal politk dan ekonomi, keajaiban ini tidak dihasilkan oleh kaum lain. Orang Melayu juga tidak terkecuali. Bukanlah ertinya orang Melayu Pulau Pinang ini tak guna seduit pun sebab kalau tak guna seduit pun takkanlah sekarang ini orang Melayu Pulau Pinang yang menjadi Perdana Menteri (walaupun kenyataan ini jika diimbas tahun 1987 lebih mirip soal rezeki). Orang Melayu Pulau Pinang juga ramai yang berkualiti. Cuma kalau perbandingan itu atas dasar kuantiti dalam segala bidang, orang Melayu Pulau Pinang masakan boleh setanding dengan orang Melayu negeri lain terutama orang Melayu Kelantan. Jumlah orang Melayu Pulau Pinang hanya sekitar 600 ribu orang dibandingkan dengan jumlah orang Melayu Kelantan kira-kira 1.4 juta orang. Lebih ramai penduduk, lebih besar juga kebarangkalian tebarannya dan nampak lebih signifikan. Sebab itu tidak menghairankan sekiranya perkhidmatan awam dalam pelbagai kategori perjawatan secara keseluruhannya dimonopoli orang Melayu Kelantan.

Permulaan detik hitam orang Melayu Pulau Pinang dalam era moden (pasca Perjanjian Francis Light - Sultan Kedah 1791) adalah semasa proses transformasi sektor pertanian kepada sektor perindustrian sekitar tahun 1970-an semasa Lim Chong Eu menjadi Ketua Menteri. Waktu itu Gerakan telah menyertai Kerajaan (Nota : Setelah Kapal Layar karam sewaktu pilihan raya 1969, Tun Razak telah berunding dengan Gerakan lalu memuktamadkan kontrak sosial bahawa Ketua Menteri Pulau Pinang selepas itu mesti ca-ya-nun-alif dari Gerakan.) Bendang-bendang di kawasan pulau, sesuatu yang sukar digambarkan kini, ditukar menjadi tapak-tapak kilang. Suasana sekeliling telah berubah, tiada lagi kampung halaman dengan nyiur melambai. Yang ada hanyalah hiruk-pikuk dan asap berkelun dari kilang. Sungai yang jernih telah bertukar menjadi air acar. Mana ada orang Melayu yang mampu bertahan dalam keadaan begitu. Itulah permulaan penghijrahan orang-orang Melayu ke tempat-tempat lain seperti Seberang Perai dan kawasan selatan Kedah seperti Kulim. Penghijrahan itu sesuatu yang terpaksa kerana orang Melayu Pulau Pinang tiada pilihan lain. Yang cuba bertahan hanya mendapati diri makan hati, ditahana hari demi hari. Orang Melayu Pulau Pinang, seperti juga orang Melayu sejati di negeri lain sering memikirkan tentang persekitaran yang sihat untuk membesarkan anak-anak. Mana mungkin orang Melayu Pulau Pinang boleh rasa selesa dan lega apabila kampung telah dikepung dengan kondominium dan pusat hiburan yang sangat bertentangan dengan cara dan nilai hidup orang Melayu. Sudah tentu orang Melayu Pulau Pinang angkat kaki.

Menambah burukkan lagi keadaan adalah apabila ada manusia, yang sepatutnya menolong orang Melayu tetapi sebaliknya bekerjasama dengan kaum lain menjual tanah orang Melayu. Cubalah tanya orang Melayu di Permatang Pauh apa yang terjadi dengan tanah mereka. Siapa pula Mr. 10% yang kena penampar di KOMTAR. Sifat nifak, yang apabila diberi amanah ia khianat inilah yang menjerumuskan orang Melayu Pulau Pinang ke kancah pelarian.

Melihatkan senario menyedihkan ini, mengingatkan aku kepada buku "Army of Roses" tulisan Barbara Victor. Diterbitkan bulan Oktober 2003, lama sebelum kemenangan besar HAMAS, buku tersebut menceritakan perihal betapa jemuannya Pihak Berkuasa Palestin diterajui Fatah. Dalam pada ditindas oleh Israel pun, masih ada hati menyonglap duit pampasan yang sepatutnya diberi kepada kaum keluarga para syuhada. Wang yang antaranya disumbangkan oleh kerajaan Iraq di bawah pimpinan Saddam Hussain telah ditapis dan ditolkan, ada yang masuk ke akaun bank anak-anak syarikat, ada yang masuk ke poket orang tengah, lalu akhirnya kalau daripada US$100,000.00 hanya 10% yang sampai ke tangan yang berhak pun sudah dikira nasib baik. Doa orang teraniaya memang cepat Tuhan kabulkan. Sebab itu, rundingan demi rundingan dengan Israel dilakukan tetapi nasib Palestin tetap begitu. Fatah akhirnya menanggung kehinaan, sudahlah berkali-kali dihina rejim Zionis, kali ini dihina pula oleh rakyat Palestin sendiri sewaktu pilihan raya lalu.

Nasib orang Melayu Pulau Pinang bukan persoalan politik kepartian. Ia adalah persoalan keikhlasan mengembalikan maruah. Kalau pun ada orang Melayu Pulau Pinang menjadi Ketua Menteri, tapi tujuannya sekadar mencari peluang untuk berbedak-bedak hasil negeri macam reta-merdak mak bapak depa, lebih baik lupakan sahaja. Takkan ada keberkatan, takkan ada keredhaan orang Melayu Pulau Pinang, apatah lagi keredhaan Tuhan.

1 comment:

Anonymous said...

Kini, Melayu Pulau Pinang makin dan akan terus dipinggir. Adakah Pulau Pinang akan menjadi Singapura? Apakah orang melayu Pulau Pinang terdesak sehingga memberi laluan mudah tanpa mengira kepentingan dan hala tuju. Sebusuk busuk Gerakan sekalipun mereka dinaungan org melayu yang memerintah dalam satu komponen dimana kita boleh bersuara kini pintu sudah ditutup..Untungnya org Kedah ..